Kips travelpage

Praktische tips voor reizigers

Sorry, deze pagina is nog niet afgewerkt.

klimaat | tijdszone | veiligheid | reisverzekeringen | documenten | geldzaken | gezondheid | talen | vervoer| logies | telefoneren | comfortabel reizen | voorbereiding | respect voor mens en natuur | ...

Mijn advies aan alle reizigers : lees veel boeken over de bestemming, raadpleeg verschillende sites, vraag toeristische diensten om informatie kortom, zorg dat je op voorhand goed geïnformeerd bent. Dit heeft misschien minder zin als je een week ergens languit op het strand wil liggen zonder er af te komen, maar zelfs dan kan het handig zijn om bijvoorbeeld te weten welk weer je te verwachten hebt of wat je vakantieoord te bieden heeft.  Als je echt belangrijke informatie nodig hebt b.v over een visum of inentingen tegen tropische ziektes, vraag dit dan na bij de bevoegde instanties en vertrouw niet te veel op wat je verneemt 'van horen zeggen'.

Klimaat

Van het weer hangt veel af. Of je nu een strandvakantie geboekt hebt of wil rondtrekken, als je toevallig het verkeerde seizoen hebt uitgekozen zou je vakantie wel eens grondig verpest kunnen worden. Probeer zoveel mogelijk bronnen te raadplegen (boeken, sites) om te weten te komen wat voor weer je kan verwachten. Als het ergens in de tropen regenseizoen is, hoop dan niet op wat fijne motregen, maar verwacht je er aan dat het water af en toe met bakken uit de hemel valt. Statistieken geven een goed beeld, maar er is niets zo wispelturig als het weer, dus je kan best niet voor 100 % op dergelijke gegevens vertrouwen. Ook al zijn er volgens statistieken op een bepaalde plaats gedurende een bepaalde maand geen regendagen, dan wil dit nog niet zeggen dat het er dan nooit zal regenen. Eender waar je naartoe gaat, hoe zonnig het oord ook mag zijn; een dun regenvest en een trui neem je best altijd mee. In zonnige gebieden springen velen veel te licht om met de zon. Ter bescherming : pet op, huid insmeren met een hoge beschermingsfactor, regelmatig in de schaduw kruipen of afkoeling zoeken en veel (water) drinken.

Gezondheid

Gezondheidskwalen op reis zijn nog vervelender dan thuis, en hoewel zeker niet alles uit te sluiten is, kan je zelf wel een en ander ondernemen om er zo veel mogelijk van gespaard te blijven. Wees  voorzichtig met voedsel, hygiëne, de zon, in het verkeer en tijdens het sporten.

Tegenwoordig zijn exotische bestemmingen door de lagere prijzen voor een veel groter publiek bereikbaar geworden, wat met zich mee brengt dat sommigen een reis naar een tropisch land boeken, zonder te beseffen dat hun gezondheid daar meer risico loopt dan thuis. In Westerse landen (zoals b.v. Europa en Noord-Amerika) hoef je je geen zorgen te maken, maar als je b.v naar Afrika, Azië of Zuid-Amerika reist, zijn een aantal vaccinaties en voorzorgsmaatregelen noodzakelijk. De hygiëne in die streken is veel slechter dan bij ons, er komen ziektes voor waar wij hier niet mee geconfronteerd worden. Informeer bij je arts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Verandering van voeding en klimaat kunnen voor mensen met een gevoelig gestel al voldoende zijn om wat last van hun ingewanden te krijgen. In tropische gebieden echter krijgen een groot aantal reizigers last van diarree. Die wordt voornamelijk veroorzaakt door bacteriën in het water. Tips: Geen leidingwater drinken, zelfs niet om je tanden mee te poetsen, rauwkost en ongeschild fruit mijden (omdat dat gewassen kan zijn met besmet water), drankjes zonder ijsblokjes bestellen, geen ijsjes eten. Vlees en vis moet goed doorbakken zijn. Aan straatstalletjes  bereid eten kopen wordt eveneens afgeraden. Informeer bij de reisleider of in het hotel in hoeverre het eten en leidingwater er veilig zijn. Er zijn ook landen waar het water niet besmet is, maar het toch afgeraden wordt om ervan te drinken; voorbeeld hiervan zijn de Canarische Eilanden waar het leidingwater ontzild zeewater is of door de vulkaanbodem niet geschikt om te drinken.

Als je lijdt aan een bepaalde ziekte, dan is het nuttig dat je de benaming hiervan ook in een andere taal kent: zeker in het Engels, maar eventueel ook in de lokale taal. Verdraag je bepaalde voedingswaren of producten niet, leer hiervan dan ook de benaming in de taal van de streek waar je naartoe gaat, dat kan het je makkelijker maken bij b.v. het bestellen van een maaltijd. Durf te verzoeken om een aangepaste menu, meestal wordt hier geen probleem van gemaakt. Eventueel kan je vermelden dat je van je arts een dieet moet volgen. Als de samenstelling van produkten in de supermarkt enkel in de landstaal opgesteld zijn, dan kan je met je specifieke talenkennis checken of er geen te mijden ingrediënten in zitten.

Het afsluiten van een reisverzekering voor ziekte en ongevallen is aan te raden.

Veiligheid

Bestolen worden op reis is een vervelende zaak. Niet in alle streken komt evenveel criminaliteit voor, maar als reiziger ben je extra kwetsbaar. Ten eerste omdat het opvalt dat je toerist bent en omdat je (zeker als je rondtrekt) al je geld en papieren bij je hebt. In steden en drukke toeristische centra mengen zich al eens zakkenrollers onder de massa. Elk land of elke stad heeft wel zijn minder veilige gebieden, die je beter mijdt of waar je extra waakzaam  moet zijn. Overdreven angst is zeker niet nodig, maar onopvallende alertheid wel.

Enkele tips die de kans om b.v. bestolen te worden kunnen verkleinen.

Kortom, hou er gewoon een beetje je verstand bij, dan beperk je het risico op diefstal al een heel stuk.

top

Verzekering op reis

Reis- en annulatieverzekering nemen vaak een stevige hap uit het reisbudget, toch is het best dergelijke verzekeringen af te sluiten.

Als je reis niet kan doorgaan door een ernstige reden, b.v. ziekte, ongeval, overlijden familielid, ontslag e.d., dan krijg je via de annulatieverzekering het merendeel van de betaalde reiskosten terug. Natuurlijk zijn er aan zo'n verzekering strenge voorwaarden verbonden, ze betalen niet zomaar uit. Deze verzekering kan je, dacht ik, enkel afsluiten bij het boeken van de reis, nadien niet meer.

Zonder reisbijstandsverzekering vertrekken is niet verstandig, zeker niet als je naar een bestemming trekt waar de medische kosten snel hoog oplopen. In de Verenigde Staten b.v. kan een ziekenhuisopname al gauw duizenden dollars kosten. Een reisbijstandsverzekering zorgt voor de afhandeling en betaling van een heleboel pechsituaties die je in het buitenland kunnen overkomen. In geval van hospitalisatie neemt de verzekering de kosten tot een bepaald bedrag op zich, bij overlijden (ook van naaste familie in het thuisland) wordt voor repatriëring gezorgd enz.. Elke verzekeringsmaatschappij hanteert andere regels, informeer ook tot welk bedrag terugbetaling gebeurt.

De ziekenfondsen bieden ook een (beperkte) reisbijstandsverzekering aan, dit zit vaak inbegrepen in het lidmaatschap. Lees de voorwaarden na en kijk of deze verzekering wel voldoende is. Gewone dokterskosten krijg je via het ziekenfonds (achteraf) terugbetaald mits je over de juiste documenten beschikt, vraag er na wat je nodig hebt.

Het spreekt voor zich dat je het noodtelefoonnummer van de verzekeringsmaatschappij of   ziekenfonds en het nummer van de polis meeneemt op reis, zodat je met hen contact kan opnemen als een van de omstandigheden beschreven in de polis zich voordoet. Je belt hen dus niet als je de zonnecrème vergeten bent, dit lijkt absurd maar pechcentrales krijgen wel degelijk dergelijke onnozele vragen.

 top

De andere onderwerpen zijn nog niet klaar.

naval05.gif (2424 bytes)

zibkip.be/andere/reizigerstips.shtml | last updated: 14/12/2009 | contact