English

Kips travelpage IJsland

Navigatiebalk

Praktische Info

KlimaatBeste reistijdKledingVervoerAutorijdenTaalLogiesEtenTijdzone
Telefoneren en postGeld en budgetVeiligheidFeestdagen WinkelenAdressenLinks

Klimaat
IJsland is niet zo koud als de naam doet vermoeden dankzij de nabijheid van de warme Golfstroom. Het wordt er nooit echt ijskoud ( -1°C is de gemiddelde wintertemperatuur), maar ook nooit echt warm. De gemiddelde maximumtemperatuur tijdens de zomermaanden schommelt rond 15°C. De weersomstandigheden wisselen naargelang de locatie: het noorden en oosten zijn zonniger, het binnenland is droger, maar daar kunnen zeer zware sneeuw- of stofstormen voorkomen. De zomers zijn kort, nogal regenachtig en fris. De krachtige ijzige wind doet het koudegevoel toenemen waardoor het veel kouder lijkt dan het is. Tijdens mijn bezoek in mei, varieerde de temperatuur tussen 4 en 8° C, maar het leek wel -10°C ! Het weer is erg onvoorspelbaar en veranderlijk, regenbuien worden afgewisseld met prachtige opklaringen. Laat het weer je niet afschrikken, maar wees erop voorbereid. Hoewel ik mensen ken die er tijdens hun vakantie in juli  een hittegolf meemaakten is dat uitzonderlijk. Luchtige zomerkleren zal je er niet al te vaak kunnen dragen, hoewel de IJslanders zich daar schijnbaar niet veel van aantrekken: toeristen lopen dik ingeduffeld, terwijl zij in T-shirt rondlopen. De temperatuur op dit ogenblik in Reykjavík. Dubbelklik op afbeelding voor weersvoorspelling.

 

Beste reistijd
Meestal wordt aangeraden het eiland te bezoeken in juli en augustus, omdat dan de meeste wegen en bezienswaardigheden open zijn en het weer op zijn best is. Als je enkel de ringweg volgt en niet het binnenland intrekt, hoef je niet noodzakelijk tijdens die periode te reizen lijkt mij. Zelfs 's winters worden grote delen van de ringweg berijdbaar gehouden, maar het weer kan erg bar zijn, en het is amper enkele uren per dag licht (in januari bv. komt de zon pas op om 11u20 en gaat al onder om 15u45). Het kan (naar IJslandse normen) vanaf mei al erg aangenaam weer zijn. Tijdens mijn vijfdaags bezoek eind mei was het koud, stromachtig, maar meestal droog en zonnig. Een groot voordeel aan het reizen tussen juni en augustus is, dat het bijna niet donker wordt, zodat je zoveel mogelijk uit je dag kan halen.

Kleding
Ik vind het enorm betuttelend dat in reisgidsen kledingadviezen gegeven worden, maar in dit geval lijkt het me wel nuttig. Hoewel je o.a. in Reykjavik alle mogelijke trekkingmateriaal kan kopen of huren, is het goedkoper en handiger om alles bij je te hebben. Absoluut nodig zijn: een trui die goed afsluit, een warme regenbestendige jas met kap en waterdichte wandelschoenen. Kleding in ademend wind- en waterdicht materiaal en fleece is enorm praktisch en beschermt goed. Laagjes kleding over elkaar kan ook handig zijn; tijdens opklaringen stijgt de temperatuur en dan kan het aangenaam zijn als je iets kunt uittrekken. In mei waren warm ondergoed, een muts, handschoenen en een sjaal geen overbodige luxe. Ook al is de gemiddelde dagtemperatuur 's zomers 15°C, het kan soms veel kouder zijn, zeker 's avonds. Vooral kampeerders moeten over degelijk materiaal beschikken. In elke reisgids lees je over de typische IJslandse wollen truien die veel zouden gedragen worden: dat is absoluut folklore, de meeste (jonge) IJslanders zijn erg trendy.

Vervoer
Treinen of metro's zijn er niet in IJsland. Om je te verplaatsen kan je gebruik maken van de bus, veerboot, vliegtuig of huurauto.

Huurauto
Huurauto's zijn erg duur, maar bieden een enorme vrijheid. Je moet wel voorbereid zijn op hobbelige en bochtige ritten, met opspattend gravel waarbij de auto heel wat de verduren heeft. Als je van plan bent je eigen auto mee te nemen, wees er dan op voorbereid dat hij er niet meer zo best zal uitzien nadien. Een auto met vierwielaandrijving is veel duurder en is niet noodzakelijk als je je beperkt tot de ringweg en de bezienswaardigheden in de buurt van Reykjavik. Om het binnenland in te trekken is een jeep wel nodig, en op sommige bergwegen kan je je best door een ervaren IJslandse chauffeur laten voeren. Rivieren oversteken is niet iets wat je als doordeweekse automobilist gewend bent, en kan erg gevaarlijk zijn. De bekendste autoverhuurbedrijven hebben ook filialen in IJsland. Zie 'links'.

Autorijden
Autorijden in IJsland is totaal anders dan we in België of Nederland gewend zijn. Bewegwijzering naar de grotere plaatsen en opvallende bezienswaardigheden is in orde. Naar minder belangrijke bezienswaardigheden is het soms zoeken. Zelfs bij de toeristische trekpleisters zoals Gullfoss wordt het landschap zo weinig mogelijk ontsierd en is de toeristische infrastructuur zo bescheiden mogelijk gehouden.

Afstandentabel
Alle afstanden zijn gemeten vanuit Reykjavik, ze gelden als richtlijn en zijn dus niet 100% exact !
Westelijk

Hvalfjörður: van 35 km tot 75 km./ Glymur:  65 km / Miðsandur:  65 km / Akranes: 100 km ( via de tunnel 50 km) / Borgarnes: 115 km ( via de tunnel 70 km) / Reykholt: 120 km / Hraunfossar  140 km / Húsafell: +- 145 km.

Reykjanes schiereiland    
Bessastadir: 10 km / Hafnarfjördur 15 km / Keflavik: 50 km /Grindavik 55 km / Hafnir: 55 km / Blue Lagoon:  50 km / Reykjanesta: 65 km.

Zuiden
Selfoss:  50 km  / Hveragerdi: 40 km / Thingvellir:  /  50 km / Eyrabakki:  55 km /Geysir: 100 km (= via Thingvellir is kortste weg + 20 km via Selfoss 120 km) / Gullfoss 110 km (= via Thingvellir is kortste weg 130 km) / Stöng: 120 km / Skogar: 130 km  / Dyrholaey: 155 km  / Vik: 185 km.

top

Verkeerstips
De veiligheidsgordel dragen is verplicht en dag en nacht moeten de koplampen aangestoken zijn. De ringweg is grotendeels geasfalteerd, op andere wegen is vaak maar een strook geasfalteerd en de meerderheid van de wegen is bedekt met steenslag. Ook al lijkt een weg op de kaart een hoofdweg, toch blijken die vaak ook uit gravel te bestaan. Onderschat de afstand niet, rijden gaat moeizamer dan wij gewend zijn. Schapen, paarden en koeien lopen vaak los; bij aanrijding wordt de bestuurder altijd verantwoordelijk gesteld. Veel bruggen zijn maar breed genoeg voor één auto (aangeduid met Einbreid brú). Regelmatig zijn er steile hellingen waarvan je de andere kant niet ziet (blindhaed). Voorzichtig rijden en flink vertragen of stoppen bij tegenliggend verkeer is in dergelijke situaties altijd aangewezen. In het binnenland zijn de wegen vaak enkel 's zomers open. Je moet er rivieren doorkruisen, wat erg gevaarlijk kan zijn. In de meeste hotels en op toeristische diensten hangen kaarten waarop wekelijks de toestand van de wegen wordt weergegeven.

Vliegen
De kleine internationale luchthaven 'Leifur Eiríkson' is gelegen in Keflavík en ligt op een uur rijden van Reykjavík. Er rijden bussen van de luchthaven naar de meeste grotere hotels in Reykjavík. Beneden in het luchthavengebouw zijn kantoortjes van autoverhuurbedrijven en een loket van de busmaatschappij. In Reykjavík zelf is een piepkleine luchthaven waar lokale vluchten vertrekken en aankomen. Om grotere afstanden af te leggen, of indien je tijd beperkt is kan je binnenlandse vluchten nemen naar verschillende locaties op het eiland.

Bussen
BSÍ verzorgt het busvervoer op IJsland. Het busstation in Reykjavik is gelegen aan Vatnsmýarvegur.  Tijdens de zomermaanden rijdt er dagelijks een bus over de gehele ringweg, maar van half oktober tot begin mei, rijdt de bus niet of maar een gedeelte van het traject. Er bestaan buspassen waarmee je het hele eiland rond kunt rijden, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Busvervoer is het goedkoopste transportmiddel.

Boot
Je kan IJsland bereiken per boot vanuit Schotland en Denemarken dacht ik. Je bent echter enkele dagen onderweg, met een stop op de Faroereilanden inbegrepen. Van op verschillende plaatsen op het eiland vertrekken ferry's naar de IJslandse havens en eilandjes. Meer info op:  http://www.travelnet.is/transport/DoFerries.htm .

Taal
De voertaal is het IJslands; een Scandinavische taal die reeds eeuwen hetzelfde gebleven is en vrij gehouden wordt van anderstalige termen. IJslands is niet makkelijk en in de schrijftaal gebruikt men enkele tekens die ons vreemd zijn. Veel IJslanders spreken Engels. Het is wel altijd handig om een aantal woorden te kennen, al is het maar om opschriften te begrijpen. Een goede talensite is die van http://www.travlang.com waar je ook kan horen hoe je de woorden moet uitspreken.

Logies
Overnachten is duur, eender op welke manier je reist. Informeer op voorhand naar de mogelijkheden b.v. bij de toeristische dienst van IJsland. Er zijn een aantal mogelijkheden : Edda hotels zijn zomerhotels, de meeste ervan zijn internaten die 's zomers opengesteld worden voor reizigers, enkele zijn vaste hotels die het hele jaar door open zijn. Icelandair heeft een aantal (nogal dure) hotels, vooral in Reykjavik, die het voordeel hebben dat je gratis vervoer naar de luchthaven krijgt en voor je terugvlucht kan inchecken in het hotel. Verder zijn er nog de ketens Keyhotel, Regnboga hotel en Fosshotel. Er zijn ook herbergen, pensions of jeugdherbergen die een goedkoper alternatief bieden. Echt typisch zijn overnachtingen in boerderijen. Campings zijn regelmatig te vinden, vooral in de buurt van bezienswaardigheden of iets grotere dorpen. Links naar deze overnachtingsmogelijkheden bij <Links>.

 top

Eten
Er zijn plaatsen waar toeristenmenu's aan een redelijke prijs aangeboden worden, maar die restaurants zijn erg schaars.   Als je bereid bent regelmatig junkfood te eten, blijft je voedingsbudget nog binnen de perken. Amerikaanse restaurantketens zijn in Reykjavik goed vertegenwoordigd, met filialen van Subway (broodjes en slaatjes), Mc Donalds, Pizzahut en Domino Pizza. Als je de plaatselijke keuken verkiest kijk dan goed uit wat je bestelt: rotte haai is een typisch IJslands gerecht dat je volgens mij niet graag op je bord ziet belanden. De IJslanders eten veel vis en schapenvlees. Groenten en fruit worden gekweekt in warme kassen en zijn dus wel verkrijgbaar in tegenstelling tot wat je vaak leest.

Feestdagen

1 januari
1, 2, 4, 5 en 22 april
1, 13, 23 en 24 mei
17 juni
2 augustus
24, 25 en 26 december.

Winkelen
Gezien de hoge prijzen is IJsland niet de geschiktste bestemming om te gaan shoppen. Het winkelgebied situeert zich voornamelijk in Reykjavik, en ook daar is het nog redelijk beperkt, hoewel je er de laatste nieuwe spullen kan vinden. Wat voedingswinkels betreft : Thin Verslún is een supermarkt die je in heel IJsland tegenkomt, 10/11 en 11/11 zijn supermarkten die geopend zijn (hoe raadt u het) van 10 of 11 u tot 23 u. Veel benzinestations hebben een kleine winkel waar ook voedingswaren te krijgen zijn.

Veiligheid
IJsland is een land met zeer weinig criminaliteit, je kan dan ook overal en altijd op je gemak zijn. Natuurlijk moet je geen problemen zoeken, spring zoals overal verstandig om met je geld en papieren. In geval van nood: het telefoonnummer voor politie, ambulance en brandweer is : 112. Voorzichtigheid in het verkeer is op de slechte wegen wel aan te raden.

Telefoneren en post
Om te telefoneren kan je in postkantoren en sommige winkels telefoonkaarten kopen. Telefooncellen werken met munten of met kaarten. Goedkoper bellen kan tijdens de weekends en op weekdagen maar dan enkel na 19u en voor 8u. Om vanuit IJsland naar het buitenland te bellen draai je eerst 00 dan de landcode (32 voor België en 31 voor Nederland) en dan zone-(zonder 0) en abonneenummer. Telefoneren naar IJsland : vanuit België en Nederland : 00 + 354 + abonneenummer. Met GSM bellen is geen probleem in Reykjavik en het Zuidwesten van het land, elders is het netwerk nog niet erg uitgebreid.

Het hoofdpostkantoor van Reykjavik is in Pósthússtraeti, maar er zijn meerdere kantoren, o.a. in de Kringlan shoppingmall. De openingsuren zijn  van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 16u30.

Geld en budget
De lokale munt is de IJslandse kroon (ISK). Het is een munt waar in het buitenland moeilijk aan te geraken is, daarom adviseert men om bij aankomst in de luchthaven van Reykjavik geld te wisselen. Het wisselkantoor in de luchthaven is 24/24 u geopend. De koers kan je nakijken via  http://www.xe.net/ucc/. Bepaalde wisselkantoren hebben de munt wel in huis, maar bij banken ving ik bot (in België). Met kredietkaarten en eurocheques kan men op veel plaatsen terecht (op het platteland kan dit iets moeilijker zijn). Banken zijn meestal open op weekdagen van 9u tot 16u.

Je kan als toerist goedkoper winkelen : vanaf een bepaald aankoopbedrag kan je ongeveer 15 % van de aankoopprijs terugkrijgen.

Zorg dat je budget voldoende groot is, want het leven en reizen is er niet goedkoop. Als je naar IJsland reist wees je er dan van bewust dat het geen goedkope reis zal worden en loop vooral op reis niet te zeuren over de prijzen, je was gewaarschuwd. Hoe duur het er ook is, het is zo'n prachtig land dat de uitgaven echt wel de moeite waard zijn. Er is een groot verschil tussen reizen in de zomermaanden en reizen buiten het seizoen. De prijzen van hotels, autoverhuur e.d. schieten vanaf juni enorm de hoogte in. Ook uit eten gaan is een dure zaak, er zijn wel plaatsen waar toeristenmenu's aan een redelijke prijs aangeboden worden, maar die restaurants zijn eerder schaars.

 top

Tijdzone
In IJsland geldt de GMT : d.w.z. het is er 1 uur vroeger dan bij ons, 's zomers 2 uur (zij gaan niet over op zomertijd).

Links
Transport
Luchtvaartmaatschappijen: http://www.travelnet.is/transport/DoByAir.htm
Icelandair: http://www.icelandair.com
Islandsflug vluchten : http://www.islandsflug.com/
BSI busmaatschappij: http://www.bsi.is/index_en.html
Wegeninfo : http://www.vegagerdin.is/english/
Ferries : http://www.travelnet.is/transport/DoFerries.htm
Avis : http://www.avis.com / Hertz : http://www.hertz.com / Europcar:  http://www.europcar.is

Algemene informatie :
Toeristische dienst van IJsland :  http://www.icetourist.is/
Uitgebreide informatie : http://www.travelnet.is/
Activiteitenkalender :
www.icelandtoday.is
Officiële site van Reykjavik : www.tourist.reykjavik.is
Nederlandse reisorganisatie: www.ijslandspecialist.nl
Reisorganisatie:  www.exploreiceland.is

Logies
Youth Hostel Travel Service: http://www.hostel.is
Icelandic Farm Holidays: http://www.farmholidays.is/
Eddahotels: http://en.hoteledda.is/
Fosshotels : http://www.fosshotel.is
Icelandairhotels: http://www.icelandair.nl

 top

naval05.gif (2424 bytes)zibkip.be/ijsland/ijslpraktnl.shtml