English

Kips travelpage
Barcelona

Navigatie Barcelona

Praktische info

KlimaatTaalSpaans/NLTransportLogiesEtenTelefoneren/PostGeldVeiligheidFeestdagenWinkelenKinderenMindervalidenGezondheidAdreslijstLectuurLinks

Klimaat
In Barcelona heerst een mild klimaat met zachte winters en warme, zwoele zomers. Tijdens de zomermaanden heerst er een hoge vochtigheidsgraad, daarom is het aangenamer om de stad buiten deze periode te bezoeken. 's Winters komt de maximumtemperatuur meestal niet onder 10°C, de minimumtemperatuur niet onder 5 °C. Vanaf maart begint de maximumtemperatuur al te stijgen tot 15°C en de volgende maanden komt daar telkens een drietal graden bij, om van juli tot begin september een top te bereiken van ongeveer 30°C. Er valt vooral regen in het najaar en voorjaar, wat niet wegneemt dat er altijd een bui kan vallen. 
De huidige temperatuur in Barcelona:
Klik op afbeelding voor meer weersinformatie.

Taal
In Catalonië, waarvan Barcelona de hoofdstad is, zijn er twee officiële talen: Spaans en Catalaans. Hoewel het Catalaans de voertaal is, begrijpt en spreekt iedereen ook Spaans. Aanduidingen in het straatbeeld zijn afwisselend in de ene of de andere taal. Ik had gelezen dat Catalanen beledigd zouden zijn als je ze in 't Spaans aanspreekt, maar hiervan heb ik niets gemerkt. Integendeel, als je moeite doet om een beetje Spaans te spreken is men vaak zeer behulpzaam. Meestal spreekt men wat Engels in de toeristische zaken en musea. Omdat het altijd handig is om je een beetje duidelijk te kunnen maken in de plaatselijke taal en omdat het de contacten met de locals versoepelt, heb ik een beperkte Spaanse woordenlijst samengesteld.

Transport
Naar Barcelona
Vanuit België of Nederland is het vliegtuig de snelste manier: na een tweetal uren vliegen bereik je Barcelona.
Over de weg is Barcelona +- 1500 km van België verwijderd, iets verder van Nederland dus. Het is dus een haalbare afstand om met auto of bus af te leggen.
Van de luchthaven naar de stad

De luchthaven ligt ongeveer twaalf kilometer van Barcelona. De trein is een snelle en goedkope manier om naar het centrum te geraken. Het RENFE treinstation ligt aan de overkant van de straat als je uit de luchthaven komt en is te bereiken via een voetgangersbrug. De blauwe lijn vertrekt elk half uur en stopt op verschillende plaatsen in het centrum. Barcelona Sants is de 3e halte (20 minuten rijden), en Plaça Catalunya, midden in het centrum, is de 4e halte (25 min.). Vanuit beide treinstations kun je overstappen op bus of metro.
Vanaf de luchthaven: dagelijks van +- 6 u tot +- 23 u, elk half uur. Meer info: www.renfe.es .
Er rijden ook bussen van Transportes de Barcelona naar Plaza Espanya.
Ook goedkoop is de shuttlebus (Aerobus) die tussen 6u en 24 u elk kwartier vertrekt naar verschillende locaties in de stad.
Een taxirit kost tussen € 15 en € 30.
Meest recente info over luchthavenvervoer:
http://www.bcn.es/turisme/english/turisme/welcome.htm en op de site van de luchthaven http://www.aena.es/ .
In de stad
Te voet: Je kan nooit zo de sfeer van een stad opsnuiven dan door er doorheen te wandelen en van de traditionele toeristische paden af te wijken. Barcelona is ideaal om grotendeels te voet te doorkruisen, want de bezienswaardigheden liggen meestal gecentraliseerd per stadsdeel.
Metro:
Het TMB-metronet is uitgebreid. Er zijn 5 lijnen met elk een eigen kleurcode. De metro is snel, veilig, schoon en goedkoop.  Er bestaan verschillende soorten tickets: 10 rittenkaarten, meerdagenpassen enz., meer info op www.tmb.net. Tickets zijn te koop aan automaten en aan de loketten die je in de meeste metrostations aantreft.
Bus:
Het TMB-busnet is eveneens zeer uitgebreid en de prijzen zijn dezelfde als de metro. Je kan een gewoon ticket bij de chauffeur kopen, maar geen tienrittenkaarten.
Trein:
Er zijn in de stad twee verschillende treindiensten: RENFE, die de luchthaven en de grote steden in de provincie met het centrum verbindt, en Ferrocarrils, die de steden ten noorden van de stad aandoet. Klik voor meer informatie over RENFE. Als je de trein neemt, let er dan op dat je in het station van de juiste maatschappij bent. Het symbool voor RENFE is blauw/geel, voor Ferrocarrils blauw/wit.

top

Logies
In Barcelona zijn er meer dan 400 hotels, appartementen, enkele jeugdherbergen en op een 15-tal kilometer afstand enkele campings. Ondanks het ruime aanbod is reserveren aangewezen in juli en augustus. Vaak is het interessanter om vanuit je eigen land via een reisbureau en/of touroperator een hotel te boeken. Touroperators bieden pakketten aan die meestal niet in prijs te kloppen zijn. Nadeel is dat zij geen echte lowbudgetaccomodatie aanbieden en dat je op voorhand moet reserveren.
Als je bij aankomst nog een hotelkamer zoekt, kan je best naar een toeristenbureau gaan. Er zijn toeristenbureaus op de luchthaven en aan Pl. de Catalunya n° 17 s. Meer adressen op www.bcn.es.
Het spaart je veel tijd en vervoersonkosten uit als je logeert op een centrale locatie. Midden in de oude stad zijn er erg veel (lowbudget)-hotels. Probeer een plekje te vinden in de wijken Barri Gotic, El Raval of Eixample of op de Rambla zelf, dan ben je altijd overal dichtbij. In de Barri Gotic vind je veel goedkope hotelletjes, maar de straten zijn niet altijd even gezellig. El Raval is een echte studentenbuurt, Eixample is wat chiquer en de Rambla is erg levendig.
Wat de prijs betreft: een stadsverblijf is altijd vrij duur, maar Barcelona is nog betaalbaar in vergelijking met sommige andere steden zoals b.v. Londen of New York.
Voor hoteladressen kijk je best op volgende sites :  www.Publintur.es , www.tourspain.es en op www.bcn.es.
Buiten de stad
Erg goedkoop is de keten Formule 1 die in verschillende Europese landen motels heeft. Nadeel is dat je geen privébadkamer hebt en dat het 15 kilometer buiten de stad gelegen is. Voordeel is de prijs, voor ongeveer € 32 heb je een nette kamer. Adres:  Formule 1 motel, Auda Rabassaires 40, C-17, km 18 Mollet del Valles.  http://www.hotelformule1.com/formule1/
Campings

Kamperen op een 12 tot 15-tal kilometer van de stad is ook mogelijk: in El Prat de Llobregt en Gava. Meer info: www.campingsonline.com/spanje/Catalonie/Barcelona/

Eten
De hygiëne in Barcelona is in orde, kraantjeswater mag je drinken, maar het smaakt erg naar chloor. Tijdens de warme zomermaanden is het natuurlijk aan te raden voorzichtig om te springen met bederfelijke producten.
Restaurants zijn er in overvloed, maar de openingsuren zijn anders dan wij hier in het noorden gewend zijn. 's Middags zijn de meeste restaurants open van 13u30 tot 16u en 's avonds pas vanaf 21 u. De hele dag open zijn de fastfoodketens zoals Mc Donald's en Pizzahut, rond Pl. Catalunya en op de Rambla tref je dergelijke zaken aan. In deze buurt zijn er ook toeristenrestaurants waar je de hele middag en avond terecht kunt. Typisch voor de streek zijn tapasbars waar je allerlei lokale snacks kan eten. In veel hotellobby's zijn restaurantgidsjes te verkrijgen. Het kan ook nuttig zijn om in de plaatselijke gouden gids te kijken, zeker als je naar iets specifiek op zoek bent.

Telefoneren en Post
Vanuit het buitenland naar Spanje telefoneren: vorm de internationale code (meestal 00), dan 34 voor Spanje.
Internationaal telefoneren vanuit Spanje: vorm 00, dan je landcode, gevolgd door kengetal (zonder eerste 0) en het abonneenummer.
Bellen vanuit een telefooncel is het goedkoopst. Je kan er terecht met munten of met telefoonkaarten die je kan kopen in tabakswinkels of postkantoren.
Postzegels zijn te koop in tabakswinkels en soms waar ze postkaarten verkopen. Het hoofdpostkantoor is aan Pl. de Antoni Lopez (bij de haven).

Geld
Ook in Spanje is de Euro de munteenheid.
Banken hebben beperkte openingsuren : van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 14u, donderdag mogelijk tot 20 u. Wisselkantoren (cambio) zijn veel langer geopend en voldoende aanwezig op en rond de Ramblas. Betalen met kredietkaart of travellercheques is meestal geen probleem. Je kan ook met de meeste bankkaarten geld afhalen aan bankautomaten. Je moet dan wel iets extra betalen voor de verrichting, vraag dit na bij je bank.

top

Veiligheid
Over Barcelona doen veel verhalen de ronde i.v.m. zakkenrollers. Laat je hierdoor niet afschrikken, maar vooral op drukke plaatsen lopen, zoals in de meeste grote steden, vaak ook mensen met slechte bedoelingen rond.
Hier volgen enkele tips, die volgens mij iedereen wel al kent, maar die wel problemen kunnen voorkomen :

Kijk uit voor lui die je iets willen verkopen, een bloem bijvoorbeeld, omdat dit vaak een truc is om je te bestelen. Dit is een praktijk die vaak voorkomt in Barcelona. Ik werd hierop attent gemaakt door mensen die dit meemaakten.
Steek geld e.d. in een goed af te sluiten (rug)zak en draag die op drukke plaatsen op je buik.
Neem alleen het nodige geld mee op zak, leg de rest in de hotelsafe.
Steek kopies van je identiteitskaart of reispas op zak en laat de originelen in de hotelkluis achter.
Als je je rugzak op de grond zet, steek dan een voet door een lus, zo kunnen ze er niet mee weg.
Probeer  zo weinig mogelijk op te vallen als toerist:  steek je fototoestel weg als je 't niet nodig hebt en loop niet constant op een stadsplan te kijken.
Laat dure juwelen thuis.
Kortom, hou er gewoon een beetje je verstand bij, dan beperk je het risico op diefstal al een heel stuk. Op de meeste plaatsen loopt trouwens veel en  behulpzame politie rond.
Echt gevaarlijke wijken zijn er niet, 's avonds kan het wel wat groezelig zijn in de zijstraatjes aan het laatste stuk van de Rambla, in de oude stad en de wijk Raval.

Feestdagen 2012
1, 6 januari
6,9 april
1, 28 mei
15 augustus
11,24 september
12 oktober
6, 8, 25 en 26 december

Winkelen
De meeste winkels zijn open van 10 u tot 20u of 20u30, een groot aantal zijn echter tussen de middag gesloten van13u30 tot 16u30. Populaire winkels zijn vooral gelegen tussen Pl. de Catalunya en Carrer Portaferissa en op de Avinuda Portal de l'Angel, maar eigenlijk zit de hele Gotische wijk vol winkeltjes.  In Eixample zijn vooral chique winkels aan Passeig de Gracia en een aantal aan de Rambla de Catalunya. Kledingwinkels van de grote ontwerpers vindt je op Av. Diagonal, aan Plaça Francesc Macià, maar hier is het tussen 13u30 en 16u30 doods. Iets verder op Av. Diagonal bij Carrer d'Entrença is het moderne shoppingcentrum l'Illa, met grote ketens zoals Fnac en Decathlon. Een ander groot shoppingcentrum is Les Glories aan de Pl. de les Glories Catalanes. Aan de haven, op Moll d'Espanya is het shoppingcenter Maremagnum, dat alleen al de moeite is voor de ligging en de enorme voorgevel in spiegelglas waarin het water van de haven reflecteert. Kunstspulletjes en kunstboeken vind je in de uitgebreide museumshops van het Museum voor hedendaagse kunst en in het Fundacio Miró. Voor goedkopere kleding moet je in Carrer Tallers zijn, vlakbij de universiteit.

top

Kinderen
Belgen die met kinderen naar het buitenland reizen, moeten speciale identiteitsbewijzen van de kinderen meenemen!  Citytrips zijn misschien niet ideaal voor kleintjes, maar Barcelona valt op dit gebied goed mee. Er is een strand, verschillende musea die kinderen kunnen boeien, een zoo, een groot aquarium enz.. Als je het geluk hebt dat je kind interesse heeft in kunst, dan is er zeker geen probleem. De gebouwen van Gaudí lijken wel sprookjeskastelen.
Afhankelijk van de interesse en leeftijd van het kind zijn aan te raden:
Museu de la cienca: een interactief wetenschapsmuseum.
L' Aquarium: mooi modern aquarium met een onderwatertunnel, waarin je onder de haaien en andere vissen doorloopt.
Museu maritim: scheepvaartmuseum, met een kopie van een oud galei, zeekaarten, zeevaartinstrumenten e.d..
Museu militar: militair museum met oude wapens en uniformen.
Museu de cera: wassenbeeldenmuseum.
Museu de Futbol: voetbalmuseum en stadion van FC Barcelona.
Museu del Textil: kleding uit vorige eeuwen.
Parc Zoologic in Parc de la Ciutadella: dierentuin.
In een park kan een kind zich even uitleven. Kunst en natuur is samengebracht in Parc Güell in Parc de la ciutadella kan je met een bootje de vijver op en er zijn speelruimtes voorzien. De Ramblas is met zijn vele straatkunstenaars ook boeiend voor kinderen.
En je kan natuurlijk ook naar het strand.
Adressen op de pagina Musea.

Mindervaliden:
Rolstoelgebruikers kunnen via de toeristische dienst gedetailleerde informatie bekomen over toegankelijke gebouwen en openbaar vervoer. Via het e-mailadres op de TMB website kan je vragen stellen i.v.m. de toegankelijkheid van het openbaar vervoer. Ik vernam dat de voetpaden in Barcelona voor het grootste deel vrij goed aangelegd zijn. De parken, zoals Parc Güell, zijn jammer genoeg niet (of slecht) toegankelijk.
De Organización Impulsora de Discapacitados kan inlichtingen verschaffen i.v.m faciliteiten voor gehandicapten. Hun (Spaanstalige) website: http://www.oid.es. Links voor mindervalide reizigers: http://www.dpa.org.sg/DPA/travel/travel.htm

Gezondheid
Vergeet voor het vertrek geen reisverzekering af te sluiten, of informeer hiernaar bij uw ziekenfonds. De gezondheidszorg in Spanje is goed. Bij de apotheken (Farmacía) kan je veel medicatie zonder voorschrift verkrijgen. Water van de kraan is drinkbaar in Spanje, maar het heeft een sterke chloorsmaak. Let wel op dat je goed doorbakken vis of vlees eet en eet geen bederfelijke voedingswaren die niet koel bewaard werden. Tijdens de zomermaanden kan het er erg warm zijn: bescherm hoofd en huid en drink veel water.

Adreslijst
Spaanse dienst voor toerisme in België :
http://www.tourspain.be/accueil_nl.htm
Koningsstraat 97, 1000 Brussel, bruselas@tourspain.es.
Spaans bureau voor vreemdelingenverkeer in Nederland :
http://www.spaansverkeersbureau.nl/
Laan van Meerdervoort 8a, 2517 AJ Den Haag.  E-mail:
infolahaya@tourspain.es
Toeristeninformatie in het Centre d'informacio Turisme de Barcelona, Pl. de Catalunya n°17 s (open van 9 -21 u), andere kantoren via de officiële site van Barcelona: www.bcn.es
Belgisch consulaat in Barcelona, C
arrer Disputacio n° 303, Tel 93/ 467-70-80, E-mail: Barcelona@diplobel.org
Nederlands consulaat in Barcelona, Av. Diagonal n°601, Tel: 93/363-54-20, E-mail: nlgovbar@intercom.es
Luchthaven Barcelona: http://www.aena.es/
Politie met opvangdienst voor bestolen toeristen: Guàrdia Urbana, La Rambla 43
Algemeen noodnummer (ook via GSM): 112
Politie noodnummer: 092
Ambulance: Tel 061.

Musea en bezienswaardigheden

Adressen en openingsuren op de pagina Musea.

top

Lectuur
Een goede raad: ga naar je bibliotheek of boekhandel en neem zoveel mogelijk boeken mee over Barcelona. Elke reisgids legt andere accenten en daarom is het interessant verschillende bronnen te raadplegen. Let ook op de datum van publicatie, oude boeken geven vaak niet meer de correcte informatie.

Links
Officiële site van Barcelona: www.bcn.es
Toeristische site over Barcelona: www.seebcn.com
Toeristische dienst van Spanje: www.tourspain.es
Toeristische info (NL):
www.barcelona.nl
Spaans bureau voor vreemdelingenverkeer in Nederland (NL): http://www.spaansverkeersbureau.nl/
Catalonië homepage o.a.hoteladressen: www.publintur.es
Agenda Barcelona: http://www.timeout.com/barcelona/index.html
T.M.B. Metro-en bus: www.tmb.net
RENFE treinen : www.renfe.es
Weerbericht Barcelona : http://www.wunderground.com/global/stations/08181.html
Talensite : www.travlang.com


top

INDEXSTADSDELEN ARCHITECTUUR MUSEA MODERNE KUNSTFOTO'S

naval05.gif (2424 bytes)