English

Kips travelpage Fuerteventura

Navigatiebalk

 KlimaatTijdszoneTaalSpaans/NL TransportLogiesEten
Telefoneren/PostGeld
Veiligheid Feestdagen WinkelenKinderenMindervalidenGezondheidToerismeAdressenLinksReizigerstips

Klimaat

Er heerst een warm klimaat op alle Canarische eilanden, met weinig verschil tussen de seizoenen. Het hele jaar door is het er meestal goed weer, ook 's winters kan je er zonnebaden en buiten zwemmen. Op Fuerteventura staat er vaak een sterke wind waardoor de warmte goed te verdragen is, maar de zon brandt fel, ook als het lichtbewolkt is kan je nog verbranden. De meeste kans op regen heb je van november tot en met februari. Een trui voor 's avonds en een licht regenvest kunnen het hele jaar door handig zijn. Statistieken geven een goed beeld, maar niets is zo wispelturig als het weer.

De gemiddelden :

Maand

Dagtemperatuur °C Nachttemperatuur°C Neerslagdagen
januari 19 12 3
februari 19 12 2
maart 20 13 1
april 21 13 1
mei 23 15 1
juni 24 16 0
juli 27 18 0
augustus 27 19 0
september 26 18 1
oktober 24 17 1
november 21 15 3
december 19 13 3

Tijdszone

GMT: het is er dus altijd een uur vroeger dan bij ons.

Taal

Fuerteventura is een Spaans eiland, de voertaal is er dus Spaans. Aangezien de meeste bezoekers Duitsers zijn, wordt je meestal in het Duits aangesproken. In de toeristische centra spreekt men ook wel wat Engels. Als je moeite doet om een beetje Spaans te spreken, is men meestal blij verrast. Omdat het altijd handig is om je duidelijk te kunnen maken in de plaatselijke taal en omdat het de contacten met de 'locals' versoepelt, heb ik een beperkte Spaanse woordenlijst samengesteld. Deze lijst is beknopt, maar zelfs met enkele woorden en uitdrukkingen kom je al een eind verder. Fantastische talensite is die van www.travlang.com. Je kan ook voor weinig geld een talengidsje Spaans kopen, wat ter plaatse erg nuttig kan zijn.

Transport

Naar Fuerteventura

Vanuit België of Nederland is het vliegtuig het meest voor de hand liggende vervoermiddel naar Fuerteventura. Na ongeveer 4u30 vliegen bereik je het eiland. Omdat het niet zo'n bekende bestemming is bij ons, zijn er maar weinig vluchten naartoe. Meestal vlieg je per charter, wat vanuit België maar een of twee maal per week kan. Per lijnvlucht moet je eerst via het Spaanse vasteland. De kleine, maar moderne luchthaven is gelegen bij de hoofdstad Puerto del Rosario.
Bustransfers naar de vakantieplaatsen: naar Caleta de Fuste een kwartiertje, naar Corralejo +- 45 minuten, naar Jandía minstens 1u30. De bussen die je naar het hotel brengen moeten regelmatig stoppen om reizigers op of af te laden, waardoor de rit naar het zuiden van het eiland erg lang lijkt te duren. Met de auto of taxi doe je er vanzelfsprekend minder lang over (1u20 naar Jandía).

Ter plaatse :

Openbaar vervoer:
Bussen van Tiadhe verzorgen het openbaar vervoer, maar ze rijden niet erg frequent, komen niet overal, en volgen naar verluidt niet zo strikt het uurschema.
Trams of treinen zijn er niet.

Autoverhuur
De beste manier om op eigen tempo het eiland te verkennen, is per (huur)auto. In de toeristische plaatsen en op de luchthaven hebben verschillende autoverhuurbedrijven een kantoor. Reisbureaus raden meestal de bekende firma's zoals Hertz of Avis aan. Grote Spaanse autoverhuurbedrijven zoals Dominguez, Soto of Cicar zijn even betrouwbaar. Reserveer niet bij het eerste het beste kantoor, maar vergelijk prijzen. Let er wel op of taks en verzekering inclusief zijn of niet en of een onbeperkt aantal kilometers inbegrepen is. Een auto huren is niet overdreven duur en hoe langer je huurt, hoe goedkoper het tarief per dag.  Met een gewone personenwagen mag je van de verhuurbedrijven niet van de geasfalteerde wegen afwijken. Of je je daar aan houdt of niet, maak je zelf uit, als je autopech hebt of een ongeval krijgt zit je wel met een serieus probleem natuurlijk. Hoe dan ook, op hobbelige zandwegen rijden even veel gewone auto's als jeeps rond. Als je een jeep huurt, mag je overal rijden en geraak je op meer plaatsen, maar het kost wel bijna dubbel zoveel.

top

Autorijden
Het wegennet is goed. Er zijn geasfalteerde hoofdwegen en verschillende categorieën van zandwegen. Een autosnelweg is er niet, maar de hoofdweg die het zuiden met het noorden van het eiland verbindt, is een goede weg met één baanvak in elke richting. Je rijdt op het eiland vaak in bergachtig gebied met scherpe bochten, maar de belangrijkste wegen zijn breed genoeg om twee voertuigen te laten kruisen. Op smalle wegen is de toeter een handig instrument om voor een haarspeldbocht mogelijke tegenliggers te waarschuwen.
De maximumsnelheid in de bebouwde kom bedraagt 50 km/u, daarbuiten 90 km/u (behalve op bepaalde plaatsen).
Koop een degelijke wegenkaart, dat vergemakkelijkt het reizen.
Benzinestations zijn er enkel in de grotere plaatsen, tank dus als je de kans hebt. Benzine is er vrij goedkoop t.o.v. in België of Nederland.
Er is een ietwat speciaal systeem om van de hoofdweg naar links af te slaan. Eerst wordt je naar rechts geleid opzij van de weg, om dan beide baanvakken over te steken, op deze manier wordt het achteropkomend verkeer niet gestremd.

Het eiland is niet zo groot. Van de ene kant van het eiland (Morro Jable) naar de andere kant (Corralejo) rijdt je over de hoofdweg ongeveer 135 km in iets minder dan twee uur. Onderschat als je van de grote wegen afwijkt de afstanden niet, want in de bergen vorder je maar traag en op zandwegen kan je soms maar stapvoets rijden.

Taxi
In de vakantieoorden rijden veel taxi's rond, en is er ook minstens één taxistandplaats. De tarieven vallen best mee. Houd de taximeter in de gaten en informeer bij het instappen hoeveel de rit ongeveer gaat kosten. Vraag aan de receptie van je hotel vooraf naar de gangbare tarieven.

Fiets of brommer
In de toeristische centra kan je mountainbikes en bromfietsen huren.  Het lijkt mij niet zo aangenaam om op deze manier het eiland te verkennen, omdat je meestal in de bergen rijdt, op smalle wegen naast diepe afgronden en je een felle wind moet trotseren. Voor geoefende fietsers zal dit misschien juist een uitdaging zijn.

Boot
Per boot kan je langs de kust, of naar de naburige eilanden varen. Er worden allerlei toeristische boottochten georganiseerd, van piratentochten tot varen met een glasbodemboot.

Begeleide busexcursies:
Dit is de duurste en minst vrije manier om het eiland te verkennen. Sommige mensen lijkt het niet te storen in groep rondgereden te worden en vinden het net handig dat alles voor hen geregeld wordt. Deze uitstapjes zijn ter plaatse te regelen bij een hostess van uw touroperator, het hotel of in een reisbureau.

Logies

Fuerteventura is een bestemming waar vrij weinig accommodatie bestaat voor de low-budgetreiziger. In de oudere plaatsjes zoals Puerto del Rosario, Morro Jable en Corralejo zal je hier en daar wel een pensionnetje vinden, maar de nieuwere badplaatsen bieden vooral grote, moderne hotels. Campings zijn er ook niet, maar wild kamperen wordt op  een aantal plaatsen gedoogd. Het handigste is het om via een touroperator een hotel te boeken. Lees  grondig de uitleg in de reisbrochure, zodat je min of meer weet wat je te verwachten hebt.

Eten

Aangezien de meeste bezoekers verblijf met half of vol pension boeken, is de behoefte aan buiten het hotel eten misschien niet zo groot. De hotels zijn er ook op gericht om hun gasten zoveel mogelijk binnen te houden en ter plekke te doen consumeren. In het binnenland kan je in een of ander volkscafé/restaurant aanschuiven voor een typisch Spaanse maaltijd, maar in de toeristenoorden worden aan redelijke prijzen voornamelijk weinig hoogstaande internationale gerechten aangeboden. Kraantjeswater is niet drinkbaar. Om te drinken, maar ook om koffie of thee te zetten is het aan te raden flessenwater te gebruiken. In de betere hotels wordt dit ook gebruikt bij de bereiding van het eten of warme dranken.

top

Telefoneren en Post

Internationaal telefoneren vanuit Fuerteventura: vorm 00, dan je landcode 32 voor België, 31 voor Nederland, gevolgd door kengetal (zonder eerste 0) en het abonneenummer.
Bellen vanuit een telefooncel is het goedkoopst. Je kan er terecht met munten of met telefoonkaarten die te verkrijgen zijn in souvenirwinkels of supermarkten. Met GSM heb je in het binnenland niet altijd ontvangst, maar bij stadjes en aan de kust lukt dit wel.
Als je naar Fuerteventura wil bellen: vorm 00 (internationale code) dan 34 voor Spanje en daarna de abonneecode (voorafgegaan door 928 voor Fuerteventura).

Postzegels zijn meestal te koop daar waar ze postkaarten verkopen. Behalve de officiële Spaanse posterijen (correos) verzorgen ook andere instanties de post, en  die zijn ook betrouwbaar. In sommige winkels en hotels staan kartonnen postbusjes.

Geld

Vanaf 1/1/2002 is de Euro in Spanje en dus ook op de Canarische eilanden de munteenheid.
Banken hebben beperkte openingsuren: meestal op weekdagen tot 14u en op zaterdag tot 13u. Wisselkantoren (officina de cambio) zijn veel langer geopend en voldoende aanwezig in de toeristenoorden. Vergelijk koersen vooraleer te wisselen, sommige wisselkantoren of hotelrecepties werken met gunstigere koersen dan andere. Betalen met kredietkaart of travellercheques is meestal geen probleem. Als je een Eurochequekaart bezit, kan je hiermee ook geld afhalen aan bankautomaten, er wordt wel een extra bedrag voor aangerekend,  vraag dit na bij je bank.

Veiligheid

Er is niet veel criminaliteit op Fuerteventura. In de toeristische plaatsen moet je, zoals bijna overal ter wereld, uitkijken voor zakkenrollers en niets kostbaars zichtbaar in de auto laten liggen. Huur een kluisje in het hotel en berg daar waardevolle spullen, geld en papieren in op. Van lui die timesharing willen promoten of oplichters die met balletje-balletje je geld afhandig maken, heb je op Fuerteventura iets minder last dan op de drukkere Canarische eilanden. Mocht je ze toch tegenkomen: zeker niet op ingaan.
In noodgevallen draai je het alarmnummer 092, als je met GSM belt is dit 112.
De zee kan ook een gevaar zijn: aan de westkust is het op sommige levensgevaarlijk om te baden of te surfen, de stroming is er te sterk.

Feestdagen

In de dorpjes worden regelmatig fiestas (feesten) georganiseerd meestal ter ere van een of andere heilige. De officiële feestdagen zijn :

1 januari
6 januari
Pasen
1 mei
15 augustus
12 oktober
1 november
6, 8 en 25 december ...

Winkelen

Winkels zijn meestal gedurende de week open van 9u tot 13u en van 17u tot 20u, zaterdag vaak enkel 's voormiddags en zondag gesloten. In de badplaatsen variëren de openingstijden, zo zijn veel winkels tot 21 of 22 u open, sommigen ook op zondag (o.a. supermarkten), maar de siësta is heilig, dan is op enkele uitzonderingen na alles potdicht. Er zijn verscheidene Centros Commercial, winkelcentra, maar stel je daar niet al te veel van voor, vaak worden vier winkeltjes bij elkaar al als winkelcentrum beschouwd.  Echt veel speciaals valt er niet te kopen, er zijn wel erg veel parfumerieën, elektronicawinkels, souvenirwinkels en kledingzaken. Let in die elektronicawinkels goed op, want de prijzen staan meestal niet aangegeven en de eerste prijs die de verkopers vermelden is meestal veel te hoog: afdingen dus. Zorg dat je min of meer op de hoogte bent van de prijs in eigen land. Als de prijs voor b.v. een camera belachelijk laag lijkt, dan klopt er iets niet.

Kinderen

Voor Belgen is het noodzakelijk dat zij voor hun kinderen een speciaal identiteitsbewijsje aanvragen alvorens naar het buitenland te vertrekken. De prachtige grote zandstranden op het eiland zijn ideaal voor kinderen.

Mindervaliden

De Organización Impulsora de Discapacitados kan inlichtingen verschaffen i.v.m faciliteiten voor gehandicapten. In Gran Canaria is het adres: Calle M Gonzalez Martín 22, Las Palmas. Hun (Spaanstalige) website: http://www.oid.es .

top

Gezondheid

Vergeet voor het vertrek geen reisverzekering af te sluiten, of informeer hiernaar bij uw ziekenfonds. De gezondheidszorg op Fuerteventura is goed, er is een ziekenhuis in Puerto del Rosario. Er zijn in de badplaatsen (meestal in de hoofdstraat) artsenpraktijken waar men Duits of Engels spreekt. Bij de apotheken (Farmacía) kan je veel medicatie zonder voorschrift verkrijgen. Kraantjeswater is niet drinkbaar, omdat het ontzilt zeewater is dat een reeks chemische behandelingen ondergaan heeft. Om te drinken, maar ook om koffie of thee te zetten is het aan te raden flessen water te kopen. In de betere hotels wordt dit ook gebruikt bij de bereiding van het eten of warme dranken. Als je gevoelige ingewanden hebt kan je in het hotel hiernaar informeren, dan weet je of je voorzichtig moet zijn met b.v. rauwkost. Let wel op dat je goed doorbakken vis of vlees eet en eet geen bederfelijke voedingswaren die niet koel bewaard werden. De hygiëne is over het algemeen zeer goed, er logeren veel Duitsers op het eiland en die zijn erg streng op dit gebied, de hotels hebben zich hieraan aangepast.
Onderschat de kracht van de zon niet. De zonne-intensiteit is hier heel hoog, Fuerteventura ligt tenslotte maar op 100 km van Afrika. Als het bewolkt is kan je alsnog fel verbranden. Door de wind op je huid heb je niet het gevoel dat het zo heet is en dat is erg verraderlijk. Van een zonneslag of een knalverbrande huid kan je enkele dagen serieus last hebben. Draag dus een pet, smeer je huid in met een hoge beschermingsfactor, kruip zoveel mogelijk in de schaduw, en drink veel ( liefst )water.

Toerisme

Het toerisme is op Fuerteventura later en veel trager op dreef gekomen dan bijvoorbeeld op Tenerife of Gran Canaria, het heeft er dan ook nog zo geen enorme proporties aangenomen. Vooral voor Duitsers is het een populaire vakantiebestemming, in Jandía bijvoorbeeld is 90 % van de bezoekers Duits. Hoewel het landschap hier en daar ontsierd wordt door betonnen skeletten van wat ooit hotels moeten worden, is er nog heel veel vrije ruimte. Er zijn momenteel maar vier echte toeristencentra: Corralejo, Caleta de Fustes, Costa Calma en Jandiá Playa met aansluitend Morro Jable. Hier zijn winkeltjes, restaurants en cafeetjes en jammer genoeg ook lawaaierige lunaparken, kortom alles wat men verwacht dat de gemiddelde toerist graag heeft op vakantie, maar gelukkig is de omvang beperkt. Corralejo en ook Jandía Playa hebben op dit gebied het meeste te bieden, Costa Calma het minste, maar het is er wel mooier. Buiten deze plaatsen is er gelukkig weinig van het toerisme te merken, velen blijven blijkbaar liever op het strand liggen dan het eiland te verkennen. Het valt te vrezen dat over tien jaar het eiland veel van zijn rust zal hebben prijsgeven, er staan namelijk nog veel projecten in de steigers. 

Adressen

Spaanse dienst voor toerisme in België :
Koningsstraat 97, 1000 Brussel, bruselas@tourspain.es.   http://www.tourspain.be/
Spaans bureau voor vreemdelingenverkeer in Nederland
:
Laan van Meerdervoort 8a, 2517 AJ Den Haag. http://www.spaansverkeersbureau.nl/

Kantoor voor toerisme in de luchthaven
: Aeropuerto de Fuerteventura, Puerto del Rosario.

Links

Allerlei info: http://www.fuerteventurainfo.com
Allerlei informatie: http://www.fuerteventuraturismo.com/  

Spaanse dienst voor toerisme: www.tourspain.es
http://www.turismodecanarias.com/ne/islas/fuerteventura
http://fuerteventura.startkabel.nl/

http://royalfuerteventura.nl

top

Index Fuerteventura    Bezienswaardigheden    Praktische info    Foto's      Home 

naval05.gif (2424 bytes)